Έξυπνη στάση στο Δήμο Φαρκαδόνας

Στο πρωτοποριακό αυτό έργο προέβη ο Δήμος Φαρκαδόνας, για την αξιοποίηση της χρηματοδότησης των 10.000,00 € από το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Λοιπές Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2016» του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας λόγω της διάκρισής του ως ένας εκ των 16 Δήμων σε εθνικό επίπεδο, για την άρτια διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2015 από την αρμόδια Αντιδημαρχία Παιδείας.

 


Η «ευφυής» στάση λεωφορείων, που τοποθετήθηκε επί του πεζοδρομίου της κεντρικής πλατείας της Φαρκαδόνας, θα προσφέρει στους χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς (αλλά και στους πεζούς της περιοχής) πολλαπλές εξυπηρετήσεις:
  1. Στέγαστρο σύγχρονης αισθητικής, μεταλλικό με επιφάνειες plexi-glass, φωτισμό με σειρές LED και φωτιστικά εδάφους.
  2. Στο στέγαστρο είναι τοποθετημένη οθόνη smart εξωτερικού χώρου που θα προβάλλει χρηστικές πληροφορίες (ως info-point), τόσο για τους επιβάτες σε αναμονή των λεωφορείων (δρομολόγια, ανακοινώσεις Δήμου, τουριστικές πληροφορίες), όσο και για τους πεζούς, με μετάδοση περιεχομένου από το internet.
  3. Η στάση και η οθόνη θα διαθέτουν εξοπλισμό wi-fi, ώστε να είναι δυνατή η συνεχής μετάδοση και ροή περιεχομένου και πληροφοριών internet από υπολογιστή του Δημαρχείου στην οθόνη της στάσης.
  4. O εξοπλισμός wi-fi της στάσης και της οθόνης θα επιτρέπει επίσης τη διαμοίραση ελεύθερου σήματος δικτύου internet στα κινητά τηλέφωνα και tablets των επιβατών σε αναμονή στη στάση, καθώς και των διερχόμενων πεζών.
  5. Ταυτόχρονα, η στάση θα διαθέτει και ταχυφορτιστή πολλαπλών θέσεων για τα κινητά τηλέφωνα και tablets των επιβατών σε αναμονή και των διερχόμενων πεζών.
  6. Πλησίον της στάσης θα τοποθετηθούν και stands ποδηλάτων για χρήση τόσο για μετεπιβίβαση των χρηστών των λεωφορείων, όσο και γενικά των πολιτών του Δήμου (stands ποδηλάτων θα τοποθετηθούν και σε άλλα σημεία του Δήμου, κυρίως έξω από τα σχολεία).
  7. Η οθόνη θα μπορεί να μετατραπεί μελλοντικά σε touch-screen (με την προσθήκη ειδικής μεμβράνης), ώστε να λειτουργεί και ως interactive info-point, ενώ είναι τοποθετημένη σε ειδικό κλωβό.
Παράλληλα, η στάση θα εξοπλιστεί σύντομα και με αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα, ώστε να είναι ενεργειακά αυτόνομη, με χρηματοδότηση 2.000,00 € από το Δήμο Φαρκαδόνας. Έτσι θα αποτελέσει πρότυπο έργο αστικής κινητικότητας και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.
 

Το έργο υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του πρώην Αντιδημάρχου Παιδείας κ. Κοσμά Κωνσταντίνου σε συνεργασία με το Δήμαρχο Φαρκαδόνας κ. Μεριβάκη Θανάση, που ένθερμα υποστήριξε την ιδέα, καθώς και με την συνδρομή του Τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου μας.